Familjeliv

torsdag 7 mars 2013

Tjuvstart och brandkårsmat

Idag har solen verkligen värmt. Det riktigt brände på benen på väg från förskolan. Tyvärr har resten av dagen spenderats inomhus men...jag har i alla fall fått titta ut på solen som sken så fint och vårligt.

Jag fröjdas över mina pelargoner som verkligen är på frammarsch ute i verandan och det kliar lite i fingrarna efter att få ta itu med fröerna vi köpte härrom veckan. Man vill ju tjuvstarta våren lite och hjälpa den komma igång på riktigt. Granit har fått in massa härliga vårgrejer. Här är ett litet axplock:
Trämackapären är till för att göra krukor av tidningspapper. Trevlig grej. Smidigt att kunna gräva ner hela krukan när det är dags att plantera ut de små härligheterna. Men vill man inte köpa trämackapären kan man lika gärna göra krukor av tidningspapper med hjälp av ett glas eller en burk. 
Du behöver en tidning, en sax och ett glas.
Gör så här:
1. Klipp i tre/fyradubbelt tidningspapper (ju tjockare dessto stadigare), spara några centimeter ovanför glaset. 
2. När du rullat remsorna runt glaset "knökar" du ner pappret som är över ner i glaset.
3. Dra försiktigt ut glaset. Nu har du gjort dej en egen kruka av tidningspapper...

I morgon är det ju fredag och därför tänkte jag bjuda på ett recept till en smarrig lasagne. Vi brukar kalla den för Brandkans lasagne för Han åt den med sina arbetskompisar på Storgöteborgs räddningstjänst.

Brandkans lasagne

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 gr köttfärs
1 msk olivolja
3 msk färsk hackad rosmarin
1 burk (400 gr.) chilikryddade krossade tomater
1 dl chilisås
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Stek hackad lök och vitlök tillsammans med köttfärsen i olivoljan. Blanda i resten och låt koka ihop i ca 10 min. Salta och peppra.

5 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk maizena + 4 msk kallt vatten
200 gr fetaost
250 gr färska lasagneplattor

Koka upp mjölk och grädde. Red med maizenablandningen. Smula ner hälften av fetaosten.
Varva ostsås, lasagneplattor och köttfärs i en form. Avsluta med ostsås och resterande fetaost.
20 min mitt i ugnen i 225°C.

Ja, där har ni ett recept som heter duga...
Allt gott!/ Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar