Familjeliv

söndag 14 april 2013

Gasolgrill och passionsfruktsmousse

Idag är det Hans födelsedag! Högst upp på önskelistan stod en gasolgrill. En stor en. Tyvärr fick han ju själv hjälpa till att få hem den så jag tänkte att jag fick fixa en överraskningsfest istället. Det var lättare sagt än gjort, Han bestämde sig för att bjuda in till eftermiddagskaffe. Då hade jag ju redan bjudit in till lunch... Så det blev grillunch. Här grillades det sannerligen. Karre, fläskfile, kotlett, kyckling, korv, majskolvar, lök och sparris. Till kaffet bjöds passionsfruktsmoussetårta. Den var smarrig om jag får säga det själv. Svärmor slog t o m till med att säga att det var den godaste tårta hon ätit. Det här med gelatin är något jag brukar dra mig för och jag var inte helt nöjd med resultatet idag men till nästa gång(, det blir nämligen den här tårtan fler gånger,) vet jag nog bättre hur jag ska göra. Receptet hittade jag på nätet på bloggen Mingodasida

Passionsfruktsmoussetårta
12 bitar

Botten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Mousse
6 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
250 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
1/2 dl tropisk juice, koncentrerad

Gelé
3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice (el tropisk juice), ej koncentrerad
3 gelatinblad

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 20 min. Låt svalna.

Blötlägg 6 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Vispa grädden löst i en bunke. Vispa gulor, socker och vaniljsocker i en annan bunke. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i en fin stråle i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Häll moussen över den kalla botten. (Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går) Låt den stelna i kylen.

Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i juicen, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.


Nu har friden lägrat sig över huset, det stora gasolmuskedundret står där ute i regn och blåst, flaggan är halad, barnen sover och jag har intagit soffan.
Hade jag kunnat hade jag bjudit er alla på passionsfruktsmoussetårta i morgon.
Allt gott!/ Alexandra 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar