Familjeliv

måndag 27 maj 2013

Vetenskap och ganache

Här sitter jag och skriver på min vetenskapliga artikel. MÅSTE vara klar i kväll. Jag jobbar bäst under press, så är det bara...

Igår hade jag roligare, då roade jag mig med att baka två olika tårtor. Eller kanske inte... Den ena köpte jag färdiga marängbottnar till. Varför lär jag mej aldrig att jag inte ska göra det? De flyter ju iväg innan man fikat färdigt.  I vilket fall, jag gjorde en marabou mjölkchokladganache som jag bredde ut över köpemarängen. Ganachen var grym. Funderar du på vad du ska ha för fyllning i nästa tårta vill jag tipsa dej om den - smaskig! Ovanpå ganachen hade jag vispgrädde med hallon i och överst på tårtan färska jordgubbar och hallon och citronmellis.
Om man bortser från de kraschade köpemarängbottnarna kan ni nästan se hur smaskig ganachen är...
 Marabou mjölkchokladganache
(till en 10-bitarstårta)
150 gr marabou mjölkchoklad hakas och läggs i en bunke.
1 1/4 dl vispgrädde kokas upp.
Häll grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter. Vispa eller mixa sedan blandningen till en jämn smet. Kyl väl. Bred sedan ut på tårtbotten.

Andra tårtan bakade jag marängbottnarna till själv. (Ja, som ni vet vid det här laget är jag svag för marängtårtor...) Till fyllning gjorde jag en kräm med citronskal, citronjuice, äggulor och socker som jag värmde i ett vattenbad. När blandningen tjocknat och sedan kallnat blandade jag ihop den med vispad grädde med passionsfrukt i. Ovanpå tårtan la jag jordgubbar och hallon (igen...). Längs kanten fick svärmor lite guldpärlor. Den andra tårtan fick jag aldrig smakat på så jag har ingen aaaaaning om fyllningen var god eller ej.
Allt gott! / Alexandra

7 kommentarer:

  1. Åh, båda låter vansinnigt goda!! Så bra det är med alla dina recept och tips!

    SvaraRadera
  2. Hej Maria! Va kul att du läser bloggen! Och va kul att du kommenterar, det gillar jag! Ganachen kan göra underverk med vilken tårta som helst, prova, den är supersmidig och supergod! Och jättenyttig...;)

    SvaraRadera
  3. Gillar verkligen bloggen, har försökt kommentera förut, men der funkade inte från min gamla telefon..har testat massor av dina recept, grötbullar, lasagne, nutellatårta m.m...den där ganachen kommer provas och jag vet redan att jag kommer älska den:-) Och det där med nyttigheter är väl lika bra att strunta i när det gäller tårtor!?

    SvaraRadera
  4. Har tittat lite i din blogg. Vad duktig du är! :)
    Imponerande hälsningar.
    Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va kul att du hittat hit! Tack, jag tycker att det är kul. Välkommen tillbaka!/ Alexandra

      Radera
  5. Ahhhh!! Det borde vara förbjudet att lägga ut sådana här läskande recept och fräscha bilder! ;) Jag bara måste testa ganachetårtan. Låter väldigt gott! Tack fru Lyckelid för bloggen. Det är balsam för själen att titta in här då och då. Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahah! Att läsa läskande recept och titta på bilder är ju ingen fara Jeanette, det farliga är det ju du själv som står för...;) Ja, du måste prova ganachen, den är himmelsk. Kul att du besöker och uppskattar bloggen. Kram

      Radera